In mijn familie hebben we een beetje een flauwe hobby. Waar er in coronatijd bij veel mensen nieuwe hobby’s ontstonden, zoals vissen en brood bakken, kwam die van ons abrupt tot stilstand. Onze hobby is Donald Duck-namen verzamelen. Via de familie-app houden we elkaar uitgebreid op de hoogte van mensen in de media met achternamen die zo goed passen bij hun beroep.

Onze lijst met namen bevatte inmiddels echt wel wat meer namen dan die van de voorzitter van de verkeersvliegers of de woordvoerder van de pluimveesector.
Mevrouw Gordijn die slaaponderzoeker is, meneer De Peuter als directeur van een basisschool, meneer Koekkoek GGZ-deskundige, een handlezeres mevrouw Duim en meneer Pont, de kapitein van de veerboot naar Terschelling. Zo maar even een greep uit onze lijst. Met foto en heel veel smileys werden de namen wekelijks over de familie-app gegooid. Het zorgde elke keer weer voor een goed grinnik-momentje.

Maar sinds we in lockdown zitten blijft de app op dit gebied heel stil. Terwijl we nog nooit zoveel nieuwe gezichten, deskundologen en woordvoerders van organisaties, waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden, de praatprogramma’s hebben zien bestormen. Maar het levert helaas geen grinnik-momentjes op. Geen gebarentolk die van der Hand heet, geen viroloog Smets of een dokter van der Hoest. Ook geen café-baas van Meteren die zijn terras reorganiseert of een supermarkteigenaar van der Rol die vertelt over de invasie van hamsteraars. Juist nu hebben we dit soort flauwe humor soms even zo hard nodig.
De enige persoon met een naam die een beetje een link heeft, is Ernst Kuipers. Zijn voornaam geeft de huidige situatie in de wereld aan, maar die is helaas niet om te lachen.

Er schijnt trouwens wel een schrijversduo te zijn dat columns schrijft over de anderhalvemetersamenleving. De achternaam van de ene schrijfster bevat een spelfout en de achternaam van de ander is de Nederlandse vertaling van Corona…..hoe verzin je het, ik zie de appjes alweer komen.